Dovolená s naší fenkou Dell v severských zemích.

10.07.2015 21:56

Po delší době opět píši pár řádků a novinek z naší chovatelské stanice. Nedávno jsme se vrátily z dovolené v severských zemích a samozřejmě naši fenku Dell jsme nemohly nechat doma. Nebudu popisovat naše cestování ,ale vrátím se k tomu, jak úžásné je to plemeno na cestování (teď myslím na jejich velikost a taky povahu) .  Za 3 týdny jsem najely 7.500 kilometrů a Dell byla naprosto v pohodě. Samozřejmě jsme musely dělat pravidelné přestávky a každý den se jí také věnovat. Pravidelně jsem s ní dělala dohledávku, plavala a nepočítám balónkování. 

Pro cestu jsme zvolily variantu,že bude  Dell na zadních sedačkách ,protože v kufru jsme měly opravdu plno a kenelka by se tam už nevešla. Koupily jsme bezpečnostní postroj od značky Greendog (mohu doporučit,je dobře vypolstrovaný a betelný) a ochranný potah do auta ,aby Dell nezaneřádila celé sedačky.

Nakonec si myslím,že to byla zvolená dobrá varianta,protože při tak dlouhém cestování,kdy jsme opravdu hodně kilometrů přejížděly ,byla  Dell pořád s námi v kontaktu a na sedačkách měla dostatek prostoru,aby se mohla různě protáhnout.

Pro cestu do  severských zemí musela mít Dell standartně passport,platné očkování a odčervení. Na různých webech strašily co všechno budou v Norsku vyžadovat,protože nejsou členy EU,ale nakonec po všech mích zjišťováních a psaních na norskou ambasádu, to v reálu bylo naprosto v pohodě. V žádné zemi nás nikdo nekontroloval.

Při plutí trajektem z Estonska do Finska nás zastavila paní a říkala nám,že má doma také tollera. Bylo to zvláštní slyšet v angličtině slovo toller.A pak také v Norsku a Švédku nás zastavovali lidé a dávali se námi do řeči,že mají nebo měli doma také tollery. Byl to takový zvláštní pocit ,že vás v cizí zemi někdo osloví a najednou si s ním máte o čem povídat. Řekla bych, že jsme ve Finsku ,Norsku a Švédsku během třech týdnů cestování potkaly víc tollerů než u nás.

 Trajekty při cestě tam i zpět zvládala Dell v pohodě a to byly několika hodinové cesty. Velice rychle pochopila,že když se začne balit stan,tak se bude zase přejíždět a to už si sedla do auta a čekala až všechno zabalíme a vyrazíme.

Prožily jsem tři úžasné týdny v krásných severských zemích s naším čtyřnohým parťákem do nepohody. V průběhu pár dnů budu vkládat fotky z cest do naší fotogalerie.